top of page

Een marketingstrategie in 10 praktische stappen

Bijgewerkt op: 26 mei


Rogier die tien vingers opsteekt in lijn met de titel 10 praktische tips voor je marketingstrategie

In mijn vorige blog “Natuurlijk heb je geen tijd voor je marketingstrategie, het wiel opnieuw uitvinden is veel leuker.” schreef ik over hoe makkelijk het is om je marketingstrategie uit te stellen. Omdat andere dingen leuker zijn. Omdat het druk is. Omdat je met iets bezig bent dat nu resultaat oplevert. Omdat het idee van “de strategie” voelt als iets groots en ongrijpbaars. Kortom, gedoe.


In deze blog leg ik je uit welke tien onderwerpen ik zelf altijd aanstip als ik werk aan een marketingstrategie. Een aanpak waarmee je een marketingstrategie in 10 praktische stappen kunt opzetten. En die je uiteindelijk veel tijd en geld kunnen besparen.


Waarom een marketingstrategie belangrijk is

Juist omdat je het als marketeer zo vaak veel te druk hebt, is een heldere marketingstrategie opstellen onmisbaar. Het voelt misschien als iets wat je uitstelt tot er rust is, maar paradoxaal genoeg is het juist die marketingstrategie die die rust brengt.


Een strategisch marketingplan geeft je overzicht, helpt prioriteiten stellen en zorgt dat je werkt aan de juiste dingen, zodat je niet als een kip zonder kop achter alles aan rent. Zie het een beetje als jouw kompas tijdens de waan van de dag. Het geeft richting, focus en zorgt uiteindelijk voor meer impact met minder stress.


Jouw marketingstrategie in 10 praktische stappen


1. Marketingstrategie draagvlak

Voordat je aan een marketingstrategie gaat beginnen is het goed om te kijken of er ook echt behoefte aan is. Ik denk dat het noodzakelijk is en jij inmiddels misschien ook, maar vind de rest van de organisatie, en met name de directie, dat ook? Het is super duper-mega belangrijk dat je de directie aan boord hebt. Dat is wat mij betreft stap 1.

👉 Wie moet ik meenemen in mijn plan?

2. Begin bij waarom

De allerbelangrijkste eerste vraag om te stellen in mijn ogen is de vraag waarom? Waarom besta je als organisatie? Lees ook: Waarom jouw merk een 'Waarom' nodig heeft.


Wat wil je bijdragen aan de samenleving? Welke verandering wil je teweegbrengen? Wat is je missie en visie? Jouw ‘waarom’ is het fundament voor alles wat je verder gaat doen. Het helpt je om keuzes te maken, te prioriteren en te filteren wat er wel of niet bij je past. Kijk wat er eventueel al ligt en neem dit kritisch onder de loep.

👉 Wat zouden mensen missen als jouw organisatie er niet meer zou zijn?

3. Doelen stellen

Zonder doel ben je als marketeer letterlijk doelloos aan het werk. Kijk daarom kritisch naar de organisatiedoelen en commerciële doelen om daarmee jouw marketingdoelen te bepalen. Pas als die scherp zijn, weet jij wat je met marketing kunt toevoegen. Lees ook: Waarom succesvolle organisaties werken met harige monsterdoelen a.k.a een BHAG (en jij nu dus ook)


Wat wil je bereiken? Meer bezoekers? Maatschappelijke impact? Betere samenwerking met partners? Hogere marges? Zorg dat je doelen concreet zijn, inspireren en aansluiten bij je missie. Goed geformuleerde doelen helpen je om richting te kiezen en te meten of je op koers ligt.

👉 Waar draagt mijn marketingstrategie aan bij? Wat wil ik bereiken en waarmee kan ik de meeste impact maken voor de organisatie?

4. Kijk naar de buitenwereld en ken de markt

Niet geheel onbelangrijk is om je te orienteren op de buitenwereld. Wat gebeurt er om je heen? Wat doen anderen die vergelijkbare producten/diensten aanbieden? Welke trends, verwachtingen en bewegingen spelen er in jouw sector?


Door je positie in het speelveld te begrijpen, kun je scherper bepalen waarin je je wilt onderscheiden of juist wilt groeien.

👉 Waarom kiezen klanten op dit moment voor de concurrent? Wat doen zij goed en wat (nog) niet?

5. Positionering

Als je weet wie je bent, waar je voor staat, wat de concurrentie doet en wat jouw klant nodig heeft, kun je een positie claimen in de markt.


Wat mogen mensen van jou verwachten? Hoe wil je dat ze zich voelen als ze met je merk in aanraking komen? Let goed op welk probleem eventueel in de weg staat om zo gezien te worden en je hebt alle ingrediënten voor een sterke positionering.

👉 Hoe word ik nu gezien? Hoe wil ik gezien worden? En waarom is dat nog niet zo?

6. Ken je doelgroep en lever waarde

Wie wil je raken? Wie wil je in beweging krijgen? Doelgroepen worden vaak te breed geformuleerd (“iedereen is welkom”), maar dat verwatert je verhaal. Kies liever voor een paar (max 3-5) scherp gedefinieerde persona’s die je door en door begrijpt.


Wat zijn hun taken? Waar zit hun pijn en waar dromen ze van. Met heldere proposities speciaal voor hen voeg je pas echt waarde toe. Je kunt je euro maar één keer uitgeven en dan wil je zo raak mogelijk schieten. 

👉 Welke klant zou ik het allerliefst hebben, en waarom?

7. Kies je content en kanalen bewust in lijn met je doelen.

Nu dat je weet wat je wilt en voor wie, bepaal je wat je gaat zeggen in je contentstrategie. Welk aspect van jouw merkidentiteit wil je uitlichten? Welke verhalen vertel je? Welke boodschap past bij welke doelgroep en in welke fase van de klantreis? Zorg ook dat dit direct bijdraagt aan het behalen van jouw doelen?


Vervolgens selecteer je de juiste kanalen. Social media, nieuwsbrieven, flyers, evenementen, partnerschappen, AI… Je hoeft niet alles te doen. Kies alleen wat past bij jouw doelgroep en hun reis. Met een contentstrategie (denk: Hero, Hub, Hygiene) creëer je structuur, ritme en relevantie in je verhaal.

👉 Hoe draagt mijn content bij aan het helpen van mijn klanten in hun reis en bij het behalen van mijn doelen?

8. Digitale marketing, adverteren, meten en bijsturen

Je verhaal is duidelijk, je weet nu wanneer en waarom. Staat nog open, hoeveel? Hoeveel bereik wil je en hoe ga je dat vergroten? Met de juiste doelgroep en boodschap kun je in jouw digitale marketingtsratetegie betaalde kanalen zoals Google Ads, Linkedin of TikTok toevoegen om je bereik, impact, traffic of conversies te verhogen.


Meet de gehele klantreis van A-Z door, van organische posts tot betaalde campagnes, websiteverkeer en e-mails. Gebruik je doelen en KPI's daarbij als leidraad. Niet om te controleren, maar om te leren. Om te verbeteren, bij te sturen en successen te vieren. Kijk ook eens waar je processen kunt automatiseren om tijd te besparen.

👉Wat meet ik, wat leer ik daarvan en waar kan ik op bijsturen?

9. Budget, planning en presentatie

Maak van je plannen een heldere contentkalender, stel een realistische planning op en breng je benodigde middelen in kaart. Denk aan advertentiebudget, productiekosten, tools, personele lasten en inhuur.


Vervolgens verkoop je je plan intern. Hopelijk is dit niet het eerste moment dat je collega's ervan horen, je hebt ze onderweg al wel meegenomen, toch?


Het marketingbudget zie ik als de kers op de taart van je werk. Hier laat je zien hoe jouw plan bijdraagt aan de doelen van de organisatie. Reken desnoods alvast wat KPI’s door (ROI, ROAS, CLV, CAC) onder verschillende scenario’s.

👉 Hoe draagt mijn plan financieel bij aan de doelen van de directie?

10. Teamwork makes the dream work

Een strategie is pas iets waard als het wordt gedragen door je team. Een befaamde quote van Peter Drucker is: "Culture eats strategy for breakfast". Zonder draagvlak ben je nergens. Ga dus uit van de kracht en enthousiasme van je team, maar ook hun twijfel en behoudendheid. Betrek ze bij de totstandkoming. Geef ambassadeurs een podium en gun mensen in de weerstand de tijd om te wennen. En wees helder over wie wat doet. Wie wil? Wie kan? En wie (nog) niet? Ook dat vraagt actie.

👉 Wie heb je nodig (of juist niet meer) om dit plan tot een succes te maken?

Begin vandaag nog met jouw strategie

Je hoeft deze stappen niet allemaal tegelijk te zetten. Sommige onderdelen heb je misschien al duidelijk, andere moet je nog aanscherpen. Waar je ook staat, begin gewoon met jouw marketingstrategie te implementeren in wat je al hebt. Zoals bij een sudoku-puzzel waarbij je kijkt wat er al ligt en dat vul je dan logisch aan.


Stop dus met druk zijn. Begin aan je strategie.


Online cursus: Marketingstrategie voor marketeers met een missie

Wil je hulp hierbij? In mijn online cursus Marketingstrategie voor marketeers met een missie begeleid ik je stap voor stap door deze tien onderdelen, met heldere video’s en praktische templates.



banner tbv online cursus marketingstrategie


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page